Brânzeturi cum se … cuVin (II)

Cum se înțelege Cabernetul cu brânzeturile ?

33

Răspunsul întrebării este unul personal. Perfect !

Al doilea eveniment din serie, găzduit de Restaurantul REX într-o atmosferă caldă și prietenoasă,  l-am petrecut sub semnul Cabernet propus de Crama Oprișor și al brânzeturilor asigurate, ca de obicei, de Delaco.
Gabriel Cristea și Nicolae Lințu ne-au spus povestea vinurilor iar eu m-am ocupat de partea comestibilă a serii.
Personal am avut o misiune interesantă. A trebuit să conving brânzeturile să se alăture vinului întru desfătarea papilelor gustative ale oaspeților noștri. Verde, negru sau roz, piperul mi-a fost de mare ajutor în scopul mai înainte menționat.

Brie Ile de France și Caloian Cabernet Sauvignon alb

Deși a fost prima pereche a serii, brânza brie și un surprinzător cabernet vinificat alb, au reușit să își câștige un loc binemeritat în preferințele degustătorilor.
Condimentul preferat al olandezilor, nucșoara, și-a dat mâna cu franțuzoaica Brie și împreună au domolit aciditatea sprințarului cabernet alb. Rezultatul a fost pe măsură – locul doi în top.

Cașcaval afumat și Măiastru Cabernet Sauvignon

Fără a fi spectaculoasă, cea doua pereche propusă spre degustare și îndeplinit corect și cinstit menirea.
Caracterul puternic, de bărbat tânăr al cabernetului, la care încă se mai întrezărește spiritul ludic al copilăriei, întâlnește aroma de fum a cașcavalului și, împreună cu nota proaspătă a piperului verde, creează o combinație de gusturi ce amintește de o toamnă caldă și târzie.

Maasdam și Caloian Cabernet Sauvignon

Aroma de nuci proaspete și gustul dulceag al olandezului de inspirație elvețiană ce-l numim Maasdam și spiritul neaoș, ferm și pământean al vinului, completate de aroma intensă și dulce a piperului roz au desăvârșit gustul perechii cu numărul trei.
Nu foarte complexă dar totuși elevată, această combinație de gusturi s-a înscris cuminte în lista celor sigure, fără accente radicale.

Grana Padano și La Cetate Cabernet Sauvignon

Grana, piperul negru și uleiul de măsline, însoțite de un vin pe măsură, au reușit să-și depășească net competitorii obținând un bine meritat loc unu în preferințele oaspeților noștri.

La Cetate – Cabernet Sauvingnon

La Cetate – Cabernet Sauvingnon

Gustul dulceag, ușor sărat, textura granulară și aroma de nuci ale brânzei, catifelate de uleiul de măsline extravirgin, cu aroma lui fructată și ușor amăruie, au făcut o simbioză perfectă cu vinul impetuos, sobru, complex și hotărât.

Vedeta incontestabilă a serii, această pereche a reușit să adune cele mai multe voturi – locul I, indiscutabil.

 

Gran Bavarese și Crama Oprișor Cabernet Sauvignon

Brânza albastră, smochinele uscate și vinul semnătură de la Crama Oprișor au încheiat seria perechilor degustate.
Gustul ascuțit, sărat și picant al brânzei, rotunjit și netezit de dulceața și aroma smochinelor, a reușit cu greu să facă față unui cabernet plin de personalitate și surprinzător de complex.
Așa cum am mai spus, brânzeturile albastre polarizează tot. Le iubești sau nu le suporți – fără cale de mijloc. Așa a fost și de această dată. Părerile au fost evident împărțite și s-au stârnit polemici.

În loc de încheiere

Proiectul ASBO.ro de promovare a vinurilor oltenești începe să-și definească traiectoria și potențialul. Având în vedere cele peste 30 de crame din zonă, este limpede că vom avea multe vinuri de degustat și prezentat.

Personal îmi propun ca alături de ceilalți membri ai echipei de organizare – Corina Bulubașa, Daniel Botea și Cristi Corneanu – să facem din Brânzeturi cum se … cuVin un eveniment culinar de referință în Oltenia.

Știu că nu ne va fi deloc ușor dar am convingerea că vom reuși !

Echipa de organizare Brânzeturi cum se ... cuVin

Echipa de organizare Brânzeturi cum se … cuVin