TABLE D’HÔTE

(fr.) – Termen englezesc preluat din limba franceză pentru a denumi un meniu cu puține opțiuni, servit la un preț total fix. Meniul zilei. Un astfel de meniu nu include de regulă băuturile și cafeaua. În limba franceză semnificația este aceea de meniu inclus în preț, în sejururile ieftine, de tip „casă și masă“.

Citește mai mult

Taleggio

Brânză italiană cu denumire de origine controlată, din lapte de vacă pasteurizat, denumită după peșterile din Val Taleggio unde este maturizată. Este unul din cele mai vechi feluri de brânză cu pastă moale.
Se produce tradițional toamna și iarna și pentru a preveni infestarea cu mucegaiuri este spălată săptămânal cu apă de mare.
Maturarea durează între 6 și 10 săptămâni iar mirosul este unul destul de tare. Dincolo de acest lucru gustul este unul blând, fructat.
Conținutul de grăsime este destul de ridicat, de 48%, se topește ușor și se asociază tradițional cu vinuri Nebiollo dar merge bine alături de o paletă largă de vinuri albe și roșii.

Citește mai mult

TOAST

(en.) – Pâine prăjită.

Citește mai mult

TOPALĂ

(reg.) – Regionalism folosit în Ardeal. Este oarecum echivalent cu tocană. Se folosește în general pentru mâncărurile cu carne.

Citește mai mult

TOPINAMBUR

Helianthus tuberosus – Anghinare de Ierusalim, nap porcesc. Legumă rădăcinoasă folosită uneori în locul cartofilor. Se mănâncă crudă, în salate sau fiartă la abur (fiartă în apă are tendința de a se înmuia prea rău).

Citește mai mult