Taleggio

Brânză italiană cu denumire de origine controlată, din lapte de vacă pasteurizat, denumită după peșterile din Val Taleggio unde este maturizată. Este unul din cele mai vechi feluri de brânză cu pastă moale.
Se produce tradițional toamna și iarna și pentru a preveni infestarea cu mucegaiuri este spălată săptămânal cu apă de mare.
Maturarea durează între 6 și 10 săptămâni iar mirosul este unul destul de tare. Dincolo de acest lucru gustul este unul blând, fructat.
Conținutul de grăsime este destul de ridicat, de 48%, se topește ușor și se asociază tradițional cu vinuri Nebiollo dar merge bine alături de o paletă largă de vinuri albe și roșii.

Citește mai mult

TOAST

(en.) – Pâine prăjită.

Citește mai mult

TOPALĂ

(reg.) – Regionalism folosit în Ardeal. Este oarecum echivalent cu tocană. Se folosește în general pentru mâncărurile cu carne.

Citește mai mult

TOPINAMBUR

Helianthus tuberosus – Anghinare de Ierusalim, nap porcesc. Legumă rădăcinoasă folosită uneori în locul cartofilor. Se mănâncă crudă, în salate sau fiartă la abur (fiartă în apă are tendința de a se înmuia prea rău).

Citește mai mult

UNT COLBERT

(fr.) – Unt Maître d’Hôtel la care s-a adăugat tarhon și fond de vită.

Citește mai mult

UNT MAÎTRE D’HÔTEL

(fr.) – Unt alifiat cu pătrunjel tocat fin, sare, piper și zeamă de lamâie.

Citește mai mult

UNT NANTUA

(fr.) – Unt de raci.

Citește mai mult

VERMICELLES

(fr.) – Vezi vermicelli

Citește mai mult

VERMICELLI

(it.) – Paste făinoase scurte și subțiri. Se folosesc de obicei ca adaos la supe.

Citește mai mult

ZABAGLIONE

(it.) – Cremă spumoasă, de origine italiană, din gălbenuș de ou și zahăr, aromatizată cu vin dulce (Marsala).

zabaglione

Zabaglione, sugestie de servire. By Wouter Hagens (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Citește mai mult