M-am obișnuit deja să apară situații neprevăzute. Doar că sunt foarte aproape de panică în momentul în care ceva pare să nu meargă. Vă spun mai jos ce s-a întâmplat de această dată. Plus o rețetă inedită.
Restaurantul REX ne-a găzduit încă o dată. Vinurile de Vînju Mare și brânzeturile de la Delaco au fost vedetele serii.
Și pentru că la precedentele evenimente am uitat să vă spun, o fac acum. De fiecare dată platingul și aranjamentul platourilor pentru prezentare a fost făcut de Corina.
Ca să nu mai lungesc povestea, trec direct la subiect.
Asocierile au fost:
- Mini brie – Sauvignon Blanc „5 Motive“, demisec
- Brie au bleu – Tămâioasă Romanească „Domeniile Vinju Mare“, sec
- Emmentaler – Roze „VinulPrincipelui“, sec
- Cașcaval Afumat – Merlot – „Domeniile Vânju Mare“, sec
- Danish Blu Extra Creamy – Feteasca Neagră „Prince Vlad“ – sec
Brie – Sauvignon Blanc
Asociere clasică, alăturarea reginei brânzeturilor cu acest vin este „lovitura de siguranță“ a oricărui pasionat de brânzeturi și vin. Aroma fructată și gustul de unt al brânzei se completează perfect cu aromele de citrice ale vinului iar cremozitatea merge excelent cu aciditatea unui sauvignon tipic. Textura crocantă și gustul „afumat“ al pâinii prăjite au fost un plus pentru rezultatul final.
Brie au Bleu – Tămâioasă românească
Pot spune că această brânză mă surprinde plăcut de fiecare dată. Am îndrăznit să îi alătur un vin sec, cu arome intense. Rezultatul a fost pe măsură. Brânza cremoasă, cu aromă de unt, ușor picantă datorită mucegaiului albastru și iz de ciuperci datorită celui alb, a stat bine alături de aciditatea potolită și persistența gustului aromat al vinului.
Emmentaler – Roze sec
Și în acest caz am ales calea ușoară. Aroma fructată, gustul dulceag și aciditatea brânzei a mers de minune cu aroma intensă, de fructe roșii și aciditatea acestui Roze din Fetească Neagră. Am fost plăcut surprins de vin: arome intense de fructe roșii, suplu, aciditate echilibrată, proaspăt și revigorant.
Cașcaval Afumat – Merlot
Gustul sărat și aroma intensă de fum a brânzei nu este deloc ușor de asociat cu vinul. Intensitatea gustului, aproape cărnos al brânzei, cere un vin puternic, cu gust intens. Așa că i-am alăturat un merlot corpolent. Vinul, cu aromele lui de zmeură și mure, cu note de fructe uscate și final lung a echilibrat asocierea.
Cum să servești 12,5 grame de brânză de persoană și să îți mai și rămână
Spuneam la începutul articolului că am avut și o situație neprevăzută. Dintr-o eroare logistică, m-am trezit în situația să am la dispoziție doar o parte din cantitatea de brânză necesară ultimului punct din eveniment. Nu vreți să știți cum se simte orice bucătar din lumea asta când constată că mai are doar 2 ore până la eveniment și nu are ingredientele necesare. Vorba unuia dintre oaspeții noștri: „în armată am împărțit o conservă de 250 grame la 22 de persoane“. Cam așa trebuia să fac și eu.
Cum „dregi busuiocul“ ?
Simplu ! Inventezi o rețetă „ad hoc“. Și așa am și făcut. Am transformat brânza într-un snack. Am amestecat Danish Blu Extra Creamy cu smântână fermentată și brânză grasă de vaci. Gustul rezultat era bun dar cumva plat.
Știți senzația aceea când guști o mâncare și parcă lipsește ceva ? Cam așa a fost și în cazul meu. Ce să mai adaug ? Blocaj total !
Ideea salvatoare sau cum ajungi să asculți de copii
În pană de idei, m-am gândit să-l întreb pe fiul meu. Nu râdeți ! Gătește la fel de bine ca mine.
Am avut noroc. L-am găsit repede. Discuția a durat mai mult decât rezolvarea problemei.
Mi-a spus sec: „când pare că lipsește ceva, adaugă întâi ceva acid“. Am pus zeama de la o jumătate de lămâie.
Ce simplu ! Oare eu l-am învățat asta ? Nu mai țin minte.
Și dacă tot vorbeam cu el, l-am rugat să-mi dea o mână de ajutor și cu condimentele că eu eram tot „în ceață“. Mai că nu m-a luat la „ture“. Oricum mi-a trântit-o: „se vede că nu faci parte din industrie… te panichezi degeaba“. Dar m-a salvat oricum. „Pune și tu ceva piper zdrobit și adaugă coajă de lime, da’ puțină“ – mi-a zis.
A rezultat o cremă pe bază de brânză albastră pe care am întins-o pe feliuțe de pâine prăjită. Întâmplător aveam la dispoziție baghete de pâine dospită cu maia. Și am servit-o alături de morcovi și țelină tăiate julienne și stropite cu zeamă de lămâie ca să nu oxideze.
Feteasca Neagră, cu aroma inconfundabilă de prune uscate, nuanțele de condimente și corpolența bine definită pe care am alăturat-o preparatului proaspăt inventat, a făcut ca ultima asociere a serii să fie preferata majorității participanților.
Și pentru că am promis, scriu și rețeta:
Ingrediente:
200 g brânză cu mucegai albastru
150 g brânză grasă de vaci
150 g smântână fermentată, 25%
1/2 linguriță piper mozaic, zdrobit
2 linguri zeamă de lămâie
2 lingurițe zeamă de lime
1/4 linguriță coajă rasă de lime
1 bagheta (pâine)
100 g morcov tăiat julienne
100 g țelină rădăcină tăiată julienne
Mod de preparare:
Sfărâmați brânza albastră și amestecați cu smântâna și brânza de vaci.
Nu trebuie să amestecați prea mult. Trebuie să rămână și ceva bucățele de brânză nemărunțite.
Adăugați jumătate din zeama de lămâie și la fel din cea de lime. Amestecați și verificați gustul. Nu trebuie să se simtă acru ci doar să se echilibreze. Adăugați și restul de zeamă dacă este necesar.
Puneți piperul zdrobit, coaja de lime și sare după gust. Amestecați.
Morcovul și țelina se stropesc cu zeamă de lămâie ca să nu oxideze.
Gata ! Asta e tot.
Serviți pe felii de pâine prăjită, alături de morcov și țelină.
Atenție ! Prăjiți ușor pâinea cât să fie crocantă la exterior dar miezul să rămână moale.