Brânzeturi cum se … cuVin (I)

Acum ceva timp am participat la o degustare de vinuri. Deși cel care a prezentat vinurile, dl. Nicolae Lințu, și-a făcut datoria pe deplin, n-am fost deloc încântat de cursul evenimentului.

Dincolo de lipsa de interes a unora dintre invitați și de locația nu tocmai grozavă, cel mai greu de „digerat” a fost faptul că vinurile, foarte bune de altfel, nu au reușit să trezească interesul participanților.

Știu din proprie experiență că nouă, românilor, în general, ne lipsește cultura culinară dar și cea enologică.

Este bine cunoscută zicala că un vin, pentru a fi bun, este suficient să fie “alb, sec, mult și gratis” și că e greu să ai un restaurant profitabil dacă din meniu lipsesc micii și ceafa de porc cu cartofi prăjiți.

Plecând de la experiența de atunci și de la pasiunea mea pentru „bucătăreală” la care se adaugă cunoștințele acumulate pe parcursul documentării pentru dicționarculinar.ro, m-am gândit că putem face ceva care să schimbe măcar puțin părerile oltenilor noștri în ce privește vinurile produse local dar și felul în care ele ar trebui să consumate.

Alături de Daniel Botea, pe care l-am cunoscut la acea degustare, am creat un eveniment culinar care să promoveze brânzeturile, vinurile oltenești și să destăinuie modalitățile de „împerechere” a acestora în așa fel încât la final rezultatul să fie mai bun decât în cazul în care ar fi consumate separat..

Nu ne adresăm cunoscătorilor în domeniu și nici nu ne dorim să atingem nivelul de masterchef sau doamne ferește ceva stele, fie ele și stele Michelin, dar ne dorim ca acest eveniment culinar să devină unul de tradiție în Craiova.

Pentru început am ales ca furnizorul să fie Delaco – Fan Brânză.

Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din Romania și este parte integrantă a grupului francez Savencia unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial.

Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Zott, Arla sau Joya, Delaco oferă un vast portofoliu de produse consumatorilor de pe piața din Romania.

Vinurile pe care le vom prezenta în cadrul evenimentelor vor fi vinuri produse în Oltenia. Dacă nu știați, în Oltenia există peste 30 de podgorii, majoritatea având 2-3 game de vinuri în portofoliu.

Gazda primului eveniment a fost restaurantul Le Baron iar Vinarte a fost primul partener în ce privește vinurile.

Am început prezentarea cu povestea din spatele conceptului  și un scurt istoric al brânzei.

BV0E2192

Domnul Laurențiu Achim Avram, președintele Federației Somelierilor din România, ne-a prezentat vinurile oferite de Vinarte.

Experiența domniei sale și-a lăsat amprenta asupra întregului eveniment, iar stilul dumnealui, ușor nonconformist, ne-a cucerit pe toți de la primele cuvinte și a făcut ca seara să fie una agreabilă și interesantă.

BV0E2294

Personal mă simt dator să-i mulțumesc pentru multitudinea de idei și de informații pe care ni le-a oferit.

Ne-au mai onorat cu prezența Iustin Urucu, oenologul șef Vinarte și Costel Cainamisir, National Sales Manager Vinarte.

Perechile pe care le-am degustat au fost următoarele:

Mozzarella FrescaSauvignon Blanc

Aciditatea vinului a completat gustul ușor sărat și aroma fină, de lapte a brânzei.

Îmbinare fericită de gusturi proaspete, de lapte și fructe, numai bună pentru o cină lejeră.

BV0E2251

EmmentalerTămâioasă românească

Aroma intensă a tămâioasei românești a facut casă bună cu cosmopolitul Emmentaler.

Gustul dulceag și fructată al brânzei s-au potrivit de minune cu un vinul demisec și aromat.

BV0E2111

CamembertRose

Celebrul Camembert a fost îmblanzit în mod neașteptat de un vin rose.

Textura cremoasă și aroma de ciuperci a nobilului Camembert s-au supus cuminți acidității blânde și aromelor de fructe ale vinului.

Brie au bleuRose

Versatilitatea vinului rose a făcut față cu brio brânzei brie au bleu.

Nota condimentată și savuroasă a vinului s-a aliniat perfect cu o brânză cremoasă, sprințară și subtil picantă.

BV0E2102

Cașcaval afumatFetească Neagră

Feteasca neagră a netezit aroma intensă, de lapte și fum de fag a cașcavalului.

Taninii bogați, ușor astringenți și aroma proaspătă, de fructe de pădure s-au împletit armonios cu un cașcaval neastâmpărat, cu gust intens și textură interesantă.

Grana PadanoNegru de Drăgășani

Dacă n-ar fi existat, Grana Padano, ar fi trebuit inventat. Iar Negru de Drăgășani i-a completat gustul, dulceag și ușor sărat, cu note fructate și arome ce amintesc de cireșe și condimente.

 

RoquefortMerlot

Vedeta indiscutabilă a serii, această brânză intensă, sărată, umedă și picantă, a stârnit pasiuni și discuții aprinse. Servit alături de fructe confiate și de un merlot subtil, cu arome de fructe uscate și gust echilibrat, roquefort și-a făcut cu prisosință datoria.

Nu degeaba se spune că un roquefort adevărat nu te lasă indiferent: ori îl iubești ori îl urăști !

BV0E2248

Vinurile din gama Terase Danubiene au demonstrat că fac față cu eleganță unor provocări culinare demne de restaurante cu pretenții.

Închei aici, nu înainte de a vă invita să degustăm împreună vinuri oltenești alături de brânzeturi mai mult sau mai puțin cunoscute.

BV0E2219