SOS

– Preparat culinar fluid sau semifluid compus dintr-un lichid, grăsime, un agent de îngroșare și condimente.

Citește mai mult

SOS MATELOT, MATELOTE

(fr.) – Sos matelot. Sos din ceapă și ceapă eșalotă, topite în unt, cu vin roșu, ciuperci, piper măcinat grosier și bouquet garni la care se adaugă un fond de pește sau vită, la care se adaugă la final demi-glace sau sos spaniol.

Citește mai mult

SOS PIRI PIRI

(fr.) – Sos condiment de origine africană (Angola, Namibia, Mozambic etc.) Are la bază ardeiul iute cu același nume, ardei dulce, coajă şi zeamă de lămâie, ceapă, usturoi ulei și diverse condimente.

Citește mai mult

SUPRÊME, SOS

(fr.) – Sos clasic având la bază sosul velouté, cu fond de pui, redus cu smântână și ciuperci fin tocate sau concentrat de ciuperci. Uneori se adaugă și câteva picături de zeamă de lamâie.

Citește mai mult